paul poiret

Toen iedereen elkaar nog monsieur en madame noemde, had de jonge Paul Poiret een baantje bij een paraplufabriek. Maar hij droomde van een wereld vol kleur...

Zo begint een kinderboek over Paul Poiret. Poiret wil ontwerpen, maar hij houdt zich niet aan de regels van zijn tijd. Hij tekent geen korsetten of jurken met een hofsleep. Nee, hij wil iets spannenders. En daarom gaat hij op reis. Poiret neemt de kleuren van de Oriënt mee terug naar het grauwe Parijs van het begin van de vorige eeuw. Met zijn wervelende, fantasievolle ontwerpen maakt hij de weg vrij voor de Art Déco. En binnen korte tijd wordt hij de koning van de mode.

Hij had zijn tijd mee en begreep ook goed wat zijn clientele wilde. Het openbare leven van vrouwen was rond 1900 letterlijk en figuurlijk nog aan banden gelegd. De eerste feministen vochten daarom niet alleen voor een betere maatschappelijke positie, zij wilden ook af van de heersende mode die korsetten en meerdere lagen onderkleding voorschreef. 

De vrouw hierboven draagt kleding, ontworpen door Poiret: een top met daaronder een broek. De nieuwe zelfbewuste vrouw wilde bewegingsvrijheid, stemrecht en wat oosterse verleidelijkheid in haar leven.