moshe safdie

Een kashba. Dat was het idee. Maar voordat Moshe op zijn 24e op het idee kwam een kashba te bouwen voor de wereldtentoonstelling in Montreal, kwam deze woonvorm in het westen niet voor. Wel in Noord-Afrika. Daar is de kashba het verdedigbare gedeelte van de stad. Hoge muren met daartussen verstopte woningen. Een fort-achtige buitenste ring van de medina, de stad. 

In 1967 komt Moshe Safdie met een appartementencomplex dat als legostenen in elkaar kon worden gehesen, uit voorgefabriceerde delen. Hij noemde het 'Habitat 67'. 

Het complex deed in veel opzichten denken aan soort bijenkorf. Losse modules die aan elkaar 'geklikt' konden worden en die door steeds verschillende plaatsing van ramen en deuren toch niet eenvormig werden. De kubussen werden in de stapeling ten opzichte van elkaar gedraaid zodat het geheel een spannende, organische woontoren oplevert. Doordat Safdie er ruimte onder liet om te wandelen en te spelen oogt het geheel, ondanks z'n royale formaat niet massief maar luchtig.

De Nederlandse architect Piet Blom laat in zijn kashba in Hengelo en in zijn 'bos' in Rotterdam dezelfde efficiënte maar organische denkwijze zien. Kashba's in een polderlandschap!