benno wissing

Je komt aan in een vreemd land. Of je gaat net beginnen aan je reis. Nerveus. Waar moet ik zijn? Waar moet ik langs? Reizigers hebben tekens nodig. Kaarten, borden, pijlen. De bewegwijzering op Schiphol is beroemd over de hele wereld. Benno Wissing was de man die ervoor zorgde. Zijn motto even eenvoudig als doeltreffend:


Je mot het kunnen lezen

Voor de nieuwe terminal ontwierp Wissing in 1967 een glashelder systeem dat uitblonk in eenvoud: tekst wees op de bestemming, pijlen op de richting, geel stond voor aankomst en vertrek, al het andere was groen. De kleuren vormden heldere accenten in het neutrale interieur.

De 8 elementen waaruit een bord hoofdzakelijk is opgebouwd:

1. Een pijl wordt geplaatst aan de kant waarnaar verwezen wordt, eventueel voorzien van een stijg- of daalpuntsymbool in geval van een trap op de route.

2. Pictogram. Zo duidelijk mogelijk en altijd gecombineerd met tekst. Nederlands/Engels aan de landzijde, Engels/Nederlands aan de luchtzijde na de douane. Alleen woorden die niet op het Nederlands lijken, worden vertaald.

3. Gate-nummers. Gespecificeerd en groot genoeg om gelezen te kunnen worden van een afstand van zo'n twintig meter door gebruikers met een milde bijziendheid. Het lettertype is ontworpen door de Zwitserse designer Adrian Frutiger.

4. Blauw verwijst naar alle commerciële ruimtes op de luchthaven zoals winkels en restaurants.

5. Antraciet is gereserveerd voor functionele ruimtes waaronder de toiletten. In de reis van entree naar gate is het de bedoeling dat gebruikers onbewust hun keuzes maken op basis van hun behoeften. De kleurcodering helpt hen bij het eenvoudig navigeren door de terminal.

6. Groen staat voor de vluchtwegen en mag niet gebruikt worden voor welke andere bestemming dan ook.

7. Alle borden hangen precies op 2300 millimeter hoogte, behalve op grotere plekken als Schiphol Plaza waar de massa en ruimte vraagt om grotere borden die hoger hangen.

8. Iedere bord is opgebouwd uit exact hetzelfde grid voor optimale uniformiteit. Nieuwe pictogrammen worden nog steeds toegevoegd.

De keuze van de kleur geel komt bijvoorbeeld voort uit het hoge contrast tussen geel en de zwarte kleur van de letters. Dit bevordert de leesbaarheid, reizigers die de kleur geel zien, en die op de borden volgen, komen bijna vanzelf bij hun gate.